Hirvilaskennan tulos

Pohjois-Sallan Erän hirvenpyytäjät suorittivat hirvien talvilaskennan tammikuun 21 – 22. päivä. Laskenta tehtiin nyt kahdeksannen kerran. Havainnot tehtiin hiihtäen tai moottorikelkalla talviteitä tai muita sopivia uria pitkin kulkemalla. Laskennassa oli mukana kaksikymmentäkolme jäsentä ja seuran alue käytiin läpi hyvin kattavasti.

Alla on kaaviokuva Pohjois-Sallan Erän hirvikannan kehityksestä vuosilta 2007 – 2016/2017 vuoden vaihde. Talvilaskennat aloitettiin vuonna 2009 ja sitä edeltävät kaksi vuotta on muilla tavoin arvioitu.

Hirvikanta laski tasaisesti 2007 – 2011. Kanta nousi hiukan vuonna 2012 ja laski jälleen suurempien kaatomäärien seurauksena noin puoleen siitä, mistä kannan leikkaus aloitettiin syksyllä 2007. Tänä vuonna laskenta näyttää hienoista kannan nousua joka saattaa selittyä vastaavasti pienemmällä kaatomäärällä.

Tämän laskennan perusteella voi seuran tavoite  ensi syksyn lupamäärissä olla sama kuin viime vuonna. Tarkempia ohjeita saadaan keväällä riistanhoitaoyhdistyksen verotussuunnitelmasta. Riistantutkimuksen arvio kannasta voi olla ratkaisevan tärkeä suunnitelmaa laadittaessa.

Havaintojen tallennnus oma-riista järjestelmän avulla oli käytössä viime vuonna ensimmäistä kertaa. Ensi vuonna se osataan paremmin ja saamme havainnot tarkemmin kirjattua. Järjestelmän avulla saatanee hyvinkin kattavan tieto kannan kehityksestä. Voi olla, että tällaista laskentaa ei enää järjestetä, jos muilla keinoilla saadaan riittävän hyvä hirvikannan määritys.

Suuri kiitos kaikille niille, jotka ovat vuosien varrella tähän työhön osallistuneet!

PSEhirvitalvikanta2017